1990

Celina i Piotr Poliwczak otwierają niewielki warsztat rzemieślniczy, produkujący wyroby na potrzeby własnego punktu sprzedaży. Jego motto - „Ten znak to dobry smak” i płynące z niego wartości towarzyszą nam do dzisiaj.

1993

Działalność produkcyjna i handlowa rozwija się. Powstaje mały, za to bardzo ambitny zakład przetwórstwa mięsnego.

1998

Otrzymujemy pierwsze nagrody:

  • Regionalny Znak Jakości w Branży Spożywczej za kiełbasę śląską
  • „Firma z Jakością” – tytuł przyznawany przez Polsko-Szwajcarskie Centrum Przedsiębiorczości, Politechnikę Śląską oraz Izbę Rzemieślniczą w Katowicach.

2000

Ponawiamy zeszłoroczny sukces. Otrzymujemy nagrodę „Firma z Jakością”.

2003-2004

Nadchodzi czas na poważne zmiany. Rozpoczynamy modernizację zakładu i wdrażanie systemu jakości. Decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii, otrzymujemy uprawnienia do handlu z krajami Unii Europejskiej. Zdobywamy też kolejne nagrody:

  • I miejsce w konkursie na najlepszy krupniok (2004)
  • III miejsce podczas konkursu na najlepszy wyrób NOVICHEM w kategorii wędlina drobiowa (2004).
     

2005

Zdobywamy podwójny brąz w konkursie na najlepszy wyrób okazjonalny. Tym razem wyróżniono naszą szynkę surową oraz kiełbaski drobiowe. W VII konkursie na najlepszy wyrób zajmujemy II miejsce za mortadelę wędzoną i III miejsce za boczek wędzony.

2006-2007

Trwa drugi etap modernizacji i rozbudowy zakładu, który zyskuje nowoczesny park maszynowy i pracuje zgodnie z systemem jakości HACCP, gwarantując najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego wyrobów. Otrzymujemy kolejne nagrody:

  • w konkursie na najlepszy wyrób okazjonalny WIELKANOC 2006: I miejsce w kategorii szynek surowych za wędzonkę dojrzewającą, III miejsce w kategorii wyroby z mięsa drobiowego za szynkę z komina oraz IV miejsce w kategorii pasztety za pasztet babuni
  • w konkursie na najlepszy wyrób okazjonalny WIELKANOC 2007: I miejsce za szynkę surową i szynkę gotowaną
  • II miejsce w kategorii boczek wędzony w XI konkursie na najlepszy wyrób na Nominie 2007.
     

2008

Zdobywamy I miejsce w jubileuszowej, X edycji konkursu na najlepszy wyrób w 2 kategoriach: wyroby tradycyjne - za tradycyjną suchą oraz boczek i wyroby boczkowe za boczek wędzony. Jury konkursu uznało naszą firmę za najlepszy zakład produkcyjny, produkujący powyżej 10 ton wyrobu gotowego na tydzień.

2009

Z konkursu na najlepszy wyrób okazjonalny WIELKANOC 2009 wracamy z aż 4 wyróżnieniami. Zajmujemy:

  • I miejsce w kategorii wędzonki za szynkę z puszki
  • I miejsce w kategorii szynka surowa za polędwicę surową wędzoną
  • III miejsce w kategorii wyrób z mięsa drobiowego za kiełbaski drobiowe wędzone
  • II miejsce w klasyfikacji generalnej dla zakładów o produkcji do 5 ton na dzień.
     

2010

Nasza polędwica surowa wędzona zostaje uznana za najlepszą w kategorii szynka surowa podczas konkursu na najlepszy wyrób okazjonalny WIELKANOC 2010.

2011

Zdobywamy:

  • tytuł ORŁA AGROBIZNESU 2011 za sukces rynkowy (z nominacji Urzędu Miasta w Mysłowicach)
  • wyróżnienia w kategoriach: wędzonki parzone oraz wędliny regionalne i tradycyjne za szynkę wiejską i szynkę kruchą mysłowicką w konkursie na Najlepszego Producenta Wędlin POLAGRA 2011
  • I miejsce w kategorii wędliny podrobowe i pasztety za pasztet z pieca w konkursie Wyroby Drobiowe POLAGRA 2011.

Dzięki zdobyciu certyfikatów w programie „Doceń polskie”, wybrane produkty (szynka gotowana, polędwica surowa wędzona, myśliwska, pasztet kremowy, szynkowa oraz kiełbasa mysłowicka krucha) możemy sygnować znakiem „Doceń polskie”.

2012

Zostajemy laureatem XIV Edycji Konkursu o Śląski Znak Jakości w Branży Spożywczej. Zajmujemy również III miejsce w konkursie na Najlepszego Producenta Wędlin POLAGRA 2012, a w poszczególnych kategoriach zdobywamy:

  • I miejsce za pierś wędzoną z indyka
  • II miejsce za kiełbasę juhasa oraz kiełbasę meksykańską
  • III miejsce za szynkę z puszki oraz śląską drobiową.

Znakiem „Doceń Polskie” możemy promować kolejne produkty: metkę wędzoną, pasztet z pieca, szynkę białą i kurczaka złotego.

Metka wędzona i pasztet z pieca Poliwczak otrzymują tytuł TOP PRODUKT.

2013

Otrzymujemy prestiżowy tytuł Najlepszego Producenta Wędlin POLAGRA-FOOD 2013 w kategorii zakładów większych. Ponadto w poszczególnych kategoriach konkursu zajmujemy:

  • I miejsce za kiełbasę głogowską w kategorii kiełbasy średnio i grubo rozdrobnione
  • II miejsce za kiełbaski drobiowe wędzone i baleron marynowany

Jury wyróżniło również naszą szynkę mysłowicką kruchą, pasztet gospodarza oraz polędwicę surową wędzoną.

Znakiem „Doceń Polskie” możemy od teraz promować kolejne produkty: kiełbasę grillową i grillową białą, krupniok, szynkę gotowaną oraz kiełbasę mysłowicką kruchą.

Rok kończymy kolejnym, wielkim sukcesem. Bierzemy udział w Konkursie Wędlin „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” JESIEŃ 2013, organizowanym przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nasze wyroby: mysłowicka krucha, baleron marynowany, kiełbasa tradycyjna sucha oraz kiełbasa jałowcowa zostają uznane za produkty najwyższej jakości.

2014

Wprowadzamy usługę zakupów na telefon. Od teraz wszystkie wyroby Poliwczak z naszego sklepu firmowego można kupić bez wychodzenia z domu. Wystarczy zadzwonić i wybrać produkty za kwotę min. 100 zł, a zamówienie dostarczymy pod wskazany adres nawet tego samego dnia.

2015

Świętujemy ćwierćwiecze istnienia firmy. To już 25 lat!

Znakiem „Doceń Polskie” i tytułem TOP PRODUKT możemy sygnować kolejne produkty: kabanosy extra, kiełbasę myśliwską, kiełbasę oławską oraz kiełbasę tradycyjną suchą.

2016

W maju otwieramy sklep firmowy w Siemianowicach Śląskich. Zaczynamy od stoiska w Galerii Siemianowice Śląskie przy ul. Kapicy 8, ale wkrótce przenosimy się do nowej lokalizacji przy ul. Wróblewskiego 67, gdzie rozpoczyna działalność sklep firmowy (klik>>>fotorelacja).

We wrześniu nasza firma otrzymuje nagrodę „Orły WPROST”, przyznawaną przedsiębiorstwom, samorządom i osobowościom, które wnoszą szczególny wkład w rozwój gospodarki, regionu i kraju. Nagrodę odbieramy podczas uroczystej gali w Rezydencji Luxury Hotel w Piekarach Śląskich.

W październiku, podczas kolejnej edycji certyfikacji żywności w ramach programu „Doceń Polskie”, odbieramy 3 certyfikaty jakości i 3 tytuły TOP PRODUKT 2016. Tym razem jury wyróżniło naszą parówkową, pasztet kremowy oraz kiełbaski drobiowe wędzone, które zdobyły maksymalne noty w kategoriach: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Na ten moment już 18 produktów możemy sygnować znakiem „Doceń polskie”, a 13 z nich dodatkowo tytułem TOP PRODUKT.

2017

W kwietniu otwieramy nasze kolejne stoisko firmowe, tym razem w Galeri Stara Cegielnia w Knurowie (klik>>>fotorelacja).

Podczas kolejnej edycji atestacji żywności w ramach programu „Doceń Polskie”, konkurując z przeszło 70 firmami z całej Polski, zdobywamy rekordowe 9 certyfikatów jakości i tytuły TOP PRODUKT. Tym razem wyróżniono: krupniok, kiełbasę grillową, kiełbasę grillową białą, kiełbasę mysłowicką kruchą, szynkę gotowaną, frankfurterki, szynkę mysłowicką kruchą oraz kiełbasę kruchą z kurczaka.

2019

Podczas XXXII edycji atestacji żywności w ramach programu „Doceń Polskie”, otrzymujemy certyfikaty dla 3 produktów: parówkowej, pasztetu kremowego i kiełbasek drobiowych wędzonych. Każdy z nagrodzonych specjałów zdobył maksymalne noty (10/10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny oraz otrzymał tytuł TOP PRODUKT.

Dzisiaj

Dzięki stałym inwestycjom Piotra Poliwczaka i jego brata Jacka, zakład ciągle wzbogaca się o nowe maszyny i urządzenia oraz bezustannie rozwija gamę produktów. Obecnie dostarczamy przeszło 130 różnych wyrobów mięsnych. Są to przede wszystkim wędzonki, kiełbasy i wędliny podrobowe, wytwarzane na bazie dawnych, śląskich receptur, z zastosowaniem najnowocześniejszych metod produkcji. Jesteśmy stałym uczestnikiem programu „Doceń Polskie”, w ramach którego co roku odnawiamy licencje na wyróżnione produkty oraz promujemy nowe pozycje z oferty. Cieszymy się, że udało się nam połączyć nowoczesne rozwiązania z tradycją i dawnym, dobrym kunsztem rzemieślniczym.