1990
Celina i Piotr Poliwczak otwierają niewielki warsztat rzemieślniczy, produkujący wyroby na potrzeby własnego punktu sprzedaży. Jego motto - „Ten znak to dobry smak” i płynące z niego wartości towarzyszą nam do dzisiaj.
1993
Działalność produkcyjna i handlowa rozwija się. Powstaje mały, za to bardzo ambitny zakład przetwórstwa mięsnego.
1998
Otrzymujemy pierwsze nagrody:
- Regionalny Znak Jakości w Branży Spożywczej za kiełbasę śląską
- „Firma z Jakością” – tytuł przyznawany przez Polsko-Szwajcarskie Centrum Przedsiębiorczości, Politechnikę Śląską oraz Izbę Rzemieślniczą w Katowicach.
2000
Ponawiamy zeszłoroczny sukces. Otrzymujemy nagrodę „Firma z Jakością”.
2003-2004
Nadchodzi czas na poważne zmiany. Rozpoczynamy modernizację zakładu i wdrażanie systemu jakości. Decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii, otrzymujemy uprawnienia do handlu z krajami Unii Europejskiej. Zdobywamy też kolejne nagrody:
- I miejsce w konkursie na najlepszy krupniok (2004)
- III miejsce podczas konkursu na najlepszy wyrób NOVICHEM w kategorii wędlina drobiowa (2004).
2005
Zdobywamy podwójny brąz w konkursie na najlepszy wyrób okazjonalny. Tym razem wyróżniono naszą szynkę surową oraz kiełbaski drobiowe. W VII konkursie na najlepszy wyrób zajmujemy II miejsce za mortadelę wędzoną i III miejsce za boczek wędzony.
2006-2007
Trwa drugi etap modernizacji i rozbudowy zakładu, który zyskuje nowoczesny park maszynowy i pracuje zgodnie z systemem jakości HACCP, gwarantując najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego wyrobów. Otrzymujemy kolejne nagrody:
- w konkursie na najlepszy wyrób okazjonalny WIELKANOC 2006: I miejsce w kategorii szynek surowych za wędzonkę dojrzewającą, III miejsce w kategorii wyroby z mięsa drobiowego za szynkę z komina oraz IV miejsce w kategorii pasztety za pasztet babuni
- w konkursie na najlepszy wyrób okazjonalny WIELKANOC 2007: I miejsce za szynkę surową i szynkę gotowaną
- II miejsce w kategorii boczek wędzony w XI konkursie na najlepszy wyrób na Nominie 2007.
2008
Zdobywamy I miejsce w jubileuszowej, X edycji konkursu na najlepszy wyrób w 2 kategoriach: wyroby tradycyjne - za tradycyjną suchą oraz boczek i wyroby boczkowe za boczek wędzony. Jury konkursu uznało naszą firmę za najlepszy zakład produkcyjny, produkujący powyżej 10 ton wyrobu gotowego na tydzień.
2009
Z konkursu na najlepszy wyrób okazjonalny WIELKANOC 2009 wracamy z aż 4 wyróżnieniami. Zajmujemy:
- I miejsce w kategorii wędzonki za szynkę z puszki
- I miejsce w kategorii szynka surowa za polędwicę surową wędzoną
- III miejsce w kategorii wyrób z mięsa drobiowego za kiełbaski drobiowe wędzone
- II miejsce w klasyfikacji generalnej dla zakładów o produkcji do 5 ton na dzień.
2010
Nasza polędwica surowa wędzona zostaje uznana za najlepszą w kategorii szynka surowa podczas konkursu na najlepszy wyrób okazjonalny WIELKANOC 2010.
2011
Zdobywamy:
- tytuł ORŁA AGROBIZNESU 2011 za sukces rynkowy (z nominacji Urzędu Miasta w Mysłowicach)
- wyróżnienia w kategoriach: wędzonki parzone oraz wędliny regionalne i tradycyjne za szynkę wiejską i szynkę kruchą mysłowicką w konkursie na Najlepszego Producenta Wędlin POLAGRA 2011
- I miejsce w kategorii wędliny podrobowe i pasztety za pasztet z pieca w konkursie Wyroby Drobiowe POLAGRA 2011.
Dzięki zdobyciu certyfikatów w programie „Doceń polskie”, wybrane produkty (szynka gotowana, polędwica surowa wędzona, myśliwska, pasztet kremowy, szynkowa oraz kiełbasa mysłowicka krucha) możemy sygnować znakiem „Doceń polskie”.
2012
Zostajemy laureatem XIV Edycji Konkursu o Śląski Znak Jakości w Branży Spożywczej. Zajmujemy również III miejsce w konkursie na Najlepszego Producenta Wędlin POLAGRA 2012, a w poszczególnych kategoriach zdobywamy:
- I miejsce za pierś wędzoną z indyka
- II miejsce za kiełbasę juhasa oraz kiełbasę meksykańską
- III miejsce za szynkę z puszki oraz śląską drobiową.
Znakiem „Doceń Polskie” możemy promować kolejne produkty: metkę wędzoną, pasztet z pieca, szynkę białą i kurczaka złotego.
Metka wędzona i pasztet z pieca Poliwczak otrzymują tytuł TOP PRODUKT.
2013
Otrzymujemy prestiżowy tytuł Najlepszego Producenta Wędlin POLAGRA-FOOD 2013 w kategorii zakładów większych. Ponadto w poszczególnych kategoriach konkursu zajmujemy:
- I miejsce za kiełbasę głogowską w kategorii kiełbasy średnio i grubo rozdrobnione
- II miejsce za kiełbaski drobiowe wędzone i baleron marynowany
Jury wyróżniło również naszą szynkę mysłowicką kruchą, pasztet gospodarza oraz polędwicę surową wędzoną.
Znakiem „Doceń Polskie” możemy od teraz promować kolejne produkty: kiełbasę grillową i grillową białą, krupniok, szynkę gotowaną oraz kiełbasę mysłowicką kruchą.
Rok kończymy kolejnym, wielkim sukcesem. Bierzemy udział w Konkursie Wędlin „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” JESIEŃ 2013, organizowanym przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nasze wyroby: mysłowicka krucha, baleron marynowany, kiełbasa tradycyjna sucha oraz kiełbasa jałowcowa zostają uznane za produkty najwyższej jakości.
2014
Wprowadzamy usługę zakupów na telefon. Od teraz wszystkie wyroby Poliwczak z naszego sklepu firmowego można kupić bez wychodzenia z domu. Wystarczy zadzwonić i wybrać produkty za kwotę min. 100 zł, a zamówienie dostarczymy pod wskazany adres nawet tego samego dnia.
2015
Świętujemy ćwierćwiecze istnienia firmy. To już 25 lat!
Znakiem „Doceń Polskie” i tytułem TOP PRODUKT możemy sygnować kolejne produkty: kabanosy extra, kiełbasę myśliwską, kiełbasę oławską oraz kiełbasę tradycyjną suchą.
2016
W maju otwieramy sklep firmowy w Siemianowicach Śląskich. Zaczynamy od stoiska w Galerii Siemianowice Śląskie przy ul. Kapicy 8, ale wkrótce przenosimy się do nowej lokalizacji przy ul. Wróblewskiego 67, gdzie rozpoczyna działalność sklep firmowy (klik>>>fotorelacja).
We wrześniu nasza firma otrzymuje nagrodę „Orły WPROST”, przyznawaną przedsiębiorstwom, samorządom i osobowościom, które wnoszą szczególny wkład w rozwój gospodarki, regionu i kraju. Nagrodę odbieramy podczas uroczystej gali w Rezydencji Luxury Hotel w Piekarach Śląskich.
W październiku, podczas kolejnej edycji certyfikacji żywności w ramach programu „Doceń Polskie”, odbieramy 3 certyfikaty jakości i 3 tytuły TOP PRODUKT 2016. Tym razem jury wyróżniło naszą parówkową, pasztet kremowy oraz kiełbaski drobiowe wędzone, które zdobyły maksymalne noty w kategoriach: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Na ten moment już 18 produktów możemy sygnować znakiem „Doceń polskie”, a 13 z nich dodatkowo tytułem TOP PRODUKT.
2017
W kwietniu otwieramy nasze kolejne stoisko firmowe, tym razem w Galeri Stara Cegielnia w Knurowie (klik>>>fotorelacja).
Podczas kolejnej edycji atestacji żywności w ramach programu „Doceń Polskie”, konkurując z przeszło 70 firmami z całej Polski, zdobywamy rekordowe 9 certyfikatów jakości i tytuły TOP PRODUKT. Tym razem wyróżniono: krupniok, kiełbasę grillową, kiełbasę grillową białą, kiełbasę mysłowicką kruchą, szynkę gotowaną, frankfurterki, szynkę mysłowicką kruchą oraz kiełbasę kruchą z kurczaka.
2019
Podczas XXXII edycji atestacji żywności w ramach programu „Doceń Polskie”, otrzymujemy certyfikaty dla 3 produktów: parówkowej, pasztetu kremowego i kiełbasek drobiowych wędzonych. Każdy z nagrodzonych specjałów zdobył maksymalne noty (10/10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny oraz otrzymał tytuł TOP PRODUKT.
Dzisiaj
Rok 2020 to niezwykle ważna data w historii działalności naszej firmy – upływa 30 lat od momentu założenia ZM POLIWCZAK! Świętujemy 30lecie (więcej>>>klik).
Dzięki stałym inwestycjom Piotra Poliwczaka i jego brata Jacka, zakład ciągle wzbogaca się o nowe maszyny i urządzenia oraz bezustannie rozwija gamę produktów. Obecnie dostarczamy przeszło 130 różnych wyrobów mięsnych. Są to przede wszystkim wędzonki, kiełbasy i wędliny podrobowe, wytwarzane na bazie dawnych, śląskich receptur, z zastosowaniem najnowocześniejszych metod produkcji.
Jesteśmy stałym uczestnikiem programu „Doceń Polskie”, w ramach którego co roku odnawiamy licencje na wyróżnione produkty oraz promujemy nowe pozycje z oferty. Podczas XXXVI certyfikacji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego “Doceń polskie” jedenaście naszych wyrobów po raz kolejny udowodniło swoją wysoką klasę. Najwyższy laur - tytuł “Doceń polskie TOP PRODUKT” zdobyły: Pasztet z pieca, Metka wędzona, Kurczak złoty, Szynka biała, Szynka z beczki,Parówki drobiowe z kurczaka, Kiełbasa myśliwska, Kiełbasa jałowcowa, Kabanos extra, Kiełbasa oławska, Kiełbasa mysłowicka sucha (więcej >>>klik)
Cieszymy się, że udało się nam połączyć nowoczesne rozwiązania z tradycją i dawnym, dobrym kunsztem rzemieślniczym.